Luchtdesinfectie units voor HVAC systemen

Luchtdesinfectie units voor HVAC systemen

Een goed binnenklimaat is belangrijk en sinds de komst van COVID-19 alleen nog maar belangrijker geworden. Door de komst van dit virus is de wereld in een zeer korte tijd veranderd en hier dient onze leefomgeving op te worden aangepast. Een topic wat op dit moment ontzettend hot is is luchtreiniging en luchtdesinfectie. Condarmatic is nu enkele maanden bezig met het ontwikkelen van producten welke dienen als luchtdesinfectie. Naast het UV lucht desinfectie led paneel introduceren wij nu ook deze luchtdesinfectie units voor HVAC systemen.

HVAC systemen

HVAC systemen (Heating, Ventilation and Air Conditioning) zijn ontworpen voor luchtverwarming, luchtkoeling en of ventilatie. Systemen zoals dit zorgen voor een aangenaam leef- en werkklimaat met een zo laag mogelijk energieverbruik. Met name tijdens de koude periodes wordt de reeds aanwezige warme lucht hergebruikt. Bij het hergebruiken van de aanwezige lucht ontstaat er een hoog risico op de verspreiding van virussen en bacteriën.

Een HVAC systeem is uiteraard een mooi systeem dat zeker niet vervangen dient te worden. Om dit te voorkomen heeft Condarmatic twee luchtdesinfectie units ontwikkeld welke, zonder aanpassing aan het huidige systeem, kunnen worden geplaatst. Op deze manier kan een HVAC systeem, tegen lage kosten en op zeer eenvoudige wijze, worden voorzien van een luchtdesinfectie unit.

UV-C straling

De Chiron luchtdesinfecie units van Condarmatic werken op basis van UV-C straling. UV-C straling is een ultraviolet straling welke van nature afkomstig is vanuit zonne-energie. In tegenstelling tot de UV-A en UV-B straling, heeft UV-C geen doordringend vermogen. De straling wordt in de atmosfeer tegengehouden door de ozon laag en bereikt de aarde niet. Met deze luchtdesinfectie units worden, in de lucht zwevende pathogenen zoals virussen en bacteriën, blootgesteld aan UV-C straling met een golflengte van 253,7 nanometer. Dit is een veelvoudig toegepaste en bewezen methode om bacteriën en virussen te elimineren. Het kiemdodend effect van UV-C wordt bereikt doordat UV-C de vorming van thymine-dimeer in nucleïnezuren induceert, hierdoor ontstaan breuken in de DNA/RNA van micro-organismen. Dit elimineert de pathogenen en voorkomt dat deze zich vermenigvuldigen of kunnen groeien.

UV-C is direct schadelijk voor organismen. Bij de mens veroorzaakt UV-C straling schade aan huid en ogen. Vandaar dat dit altijd dient te worden geplaatst in een afgesloten ruimte. 

Chiron luchtdesinfectie unit

Door het plaatsen van een Chiron luchtdesinfectie unit in een HVAC systeem wordt de verspreiding van virussen en bacteriën over alle ruimtes gestopt. De vervuilde lucht wordt aangezogen en komt, in het afgesloten systeem, langs de luchtdesinfectie unit. Hierdoor worden pathogenen in de langsstromende lucht geëlimineerd en vervolgens gaat de schone lucht verder in het systeem. Binnenin het afgesloten luchtsysteem wordt de lucht dus gedesinfecteerd.

Condarmatic levert twee types, namelijk:

  • Type D, opbouw UV-C unit
  • Type S, inbouw UV-C unit

Chiron unit Type D

Deze unit omvat een volledig module met één of twee UV-C lampen van verschillende wattages. Het voorschakelapparaat en de besturingselementen zijn deskundig ingebouwd, met aan de buitenzijde van de unit een eenvoudig bedienbare knop voor inschakeling van de luchtdesinfectie functie. De unit kan eenvoudig op bestaande of nieuwe luchtschachten van HVAC installaties worden gemonteerd. Hiervoor dienen één of twee gaten te worden geboord waar de UV-C lampen doorheen geschoven worden. De unit, waarin de UV-C lampen zijn geïnstalleerd, dicht de gaten af waardoor het systeem op een veilige wijze kan worden ingeschakeld en de lucht kan worden gedesinfecteerd.

Luchtdesinfectie units voor HVAC systemen                    luchtdesinfectie unit in ventilatiesysteem

Chiron unit Type S

De Chiron type S systemen zijn stand-alone UV-C lampen voorzien van een magneethouder voor plaatsing in een HVAC installatie. Deze systemen worden geleverd inclusief het voorschakelapparaat en montage set. Met de bijgeleverde onderdelen kan dit systeem op eenvoudige wijze worden ingebouwd op lastige posities. Met de Chiron Type S is het niet noodzakelijk om gaten de boren op zichtbare locaties van de HVAC installatie, waardoor de uitstraling van een ruimte wordt behouden en de lucht in de HVAC installatie toch wordt gedesinfecteerd. De modules zijn beschikbaar met 25W en 30W UV-C lampen.
Luchtdesinfectie units voor HVAC systemen Chiron Type S                             luchtdesinfectie systeem in HVAC

Disclaimer: de vraag of onze luchtdesinfectie units voor HVAC systemen COVID-19 vernietigd kan niet worden beantwoord omdat de systemen nog niet zijn getest met actief COVID-19. Op dit moment zijn de risico’s en bijbehorende kosten die hiermee gemoeid zijn een van de redenen waarom deze testen (nog) niet zijn uitgevoerd. Dit houdt in dat hierin een aanname is gedaan gebaseerd op bevestigde resultaten waarbij andere virussen en ook bacteriën wél worden vernietigd door UV-C straling. Testen hebben uitgewezen dat alléén UV-C al voldoende is om het antibiotica resistente MRSA-bacterie, griepvirussen en het SARS virus te doden. Het SARS virus behoort eveneens tot de coronavirussen waardoor het zeer aannemelijk is dat ook het Covid-19 virus wordt vernietigd. Deze conclusie wordt versterkt omdat tot op heden geen pathogenen bekend zijn die bestand zijn tegen UV-C.

Benieuwd wat Condarmatic op het gebied van luchtdesinfectie voor u kan betekenen?
Neem contact met ons op. Condarmatic werkt graag een advies voor u uit.