EIA 2021 led verlichting

EIA 2021 led verlichting

De nieuwe lijst voor de energie-investeringsaftrek 2021 is gepubliceerd. Er zijn belangrijke wijzigingen ten opzichte van de energie investeringsaftrek van 2020. Er zijn onder andere nieuwe opties voor energiebesparing en een aantal wijzigingen met betrekking tot led verlichting. Uiteraard focussen wij ons, in dit artikel, op de actualiteit van deze lijst omtrent led verlichting. Wil jij in 2021 je bedrijf verduurzamen en staat led verlichting op de agenda? Dan is het zeker de moeite waard om deze energielijst te raadplegen en uiteraard kan Condarmatic voorzien van uitgebreid advies.

Met de energie-investeringsaftrek, oftewel EIA, ondersteunt de overheid bij het investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Door gebruik te maken van deze fiscale regeling heb je, als ondernemer, dus een dubbel voordeel. Namelijk zowel de energiekosten als de hoogte van de belasting gaan omlaag. Je mag 45% van het investeringsbedrag, waarvoor je een EIA-verklaring hebt ontvangen, van de fiscale winst aftrekken. Netto EIA-voordeel is ongeveer 11% van de investeringskosten. Uiteraard moeten deze bedrijfsmiddelen, zoals led verlichting, voldoen aan prestatie-eisen om in aanmerking te komen voor EIA. Condarmatic adviseert en levert led armaturen die voldoen aan de prestatie-eisen van deze nieuwe energielijst voor 2021.

210502 [W] [GEWIJZIGD]

Besparingssysteem voor verlichting

Bestemd voor: het verminderen van het energiegebruik van verlichting in of bij bestaande bedrijfsgebouwen door het toepassen van een regelinstallatie voor het schakelen, afhankelijk van de daglichtintensiteit of automatische aan- of afwezigheidsdetectie, en bestaande uit:
a. Externe licht- of bewegingssensoren (niet in een verlichtingsarmatuur geïntegreerd), schakel- of regeleenheid, (eventueel) dimregeling. Het maximum investeringsbedrag dat in aanmerking komt voor de EIA bedraagt € 150 per externe licht- of bewegingssensor.
b. Lichtbesturingscomponenten geïntegreerd in een verlichtingsarmatuur met (draadloze) communicatie voor het besturen van de LED-driver én (draadloze) licht- en bewegingssensoren, (eventueel) koppeling naar gebouwbeheersysteem. Het maximum investeringsbedrag dat in aanmerking komt voor de EIA bedraagt € 50 per in een verlichtingsarmatuur geïntegreerd lichtbesturingscomponent.

Toelichting: Armaturen ( ≥L₉₀) met een geïntegreerde daglicht- en/of bewegingssensor kunnen gemeld worden onder code 210506.

210506 [W] [GEWIJZIGD]

LED-verlichtingssysteem

Bestemd voor: verlichting in of bij bedrijfsgebouwen, en bestaande uit: LED-verlichtingsarmaturen met een geïntegreerde, niet uitwisselbare LED-lichtbron, die voldoen aan de levensduurcriteria L₉₀B₅₀ of hoger. De opgegeven criteria gelden bij 50.000 uur en tq=25 °C en dienen gemeten te zijn conform LM-80 protocol, TM21 en NEN-EN-IEC 62722-2-1:2016 of gelijkwaardige normen/protocollen. Metingen op grond van LM-80-08, TM21 en NEN-EN-IEC 62722-2-1:2016 of gelijkwaardige protocollen, dienen verricht te worden door geaccrediteerde instellingen, waarbij elektrische- en fotometrische metingen specifiek in de accreditatie-scope van betreffende instelling dienen te zijn opgenomen. Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 1.000 per armatuur( ≥L₉₀). Uitwisselbare LED-lichtbronnen, zoals LED-buizen, zijn uitgesloten voor Energie-investeringsaftrek.

Toelichting: Armaturen ( ≥L₉₀) voorzien van geïntegreerde daglicht- en/of bewegingssensor dienen onder code 210506 gemeld te worden. Geïntegreerde daglicht- en/of bewegingssensoren in een armatuur <L₉₀ kunnen in aanmerking komen onder code 210502. De kosten van deze sensoren moeten wel per stuk gespecificeerd kunnen worden.

Bekijk de gehele energielijst 2021 op de site van de RVO.

Meer weten over de Energie-investeringsaftrek 2021 en benieuwd wat voor interessante besparing led verlichting voor u kan betekenen? Neem contact met ons op. Condarmatic werkt graag een lichtplan en advies voor u uit.